Toon het archiefE-mailadresAfdrukken

Anna Jacoba Polder (72)

Locatie

Straat:
Rijksweg
Plaats:
Anna Jacobapolder
Provincie:
Zeeland
Land:
Netherlands

Omschrijving

Categorie: 3

Deze duikstek staat onder invloed van getijden, check bij het plannen van de duik de getijdentabellen, vergeet niet de juiste correctie toe te passen!

Briefing Informatie

De duikplaats Anna-Jacoba polder ligt aan de veerhaven waar vroeger de veerdienst Anna-Jacobapolder/Zijpe werd onderhouden. Nu bevindt zich tussen de twee strekdammen een mosselkwekerij. Het is lang onduidelijk geweest of en waar er gedoken mocht worden omdat het nog steeds officieel als haven te boek stond, maar sinds het voorjaar van 2010 is er duidelijkheid geschapen dankzij een uitspraak van de rechter. Deze heeft aangegeven dat het geen haven is en er dus gerust gedoken mag worden. Dit water heet "het Zijpe" en is een druk bevaren stukje Oosterschelde. Schuin aan de overzijde van dit smalle stukje water ligt de duikstek "Zoetersbout", maar in tegenstelling tot Zoetersbout is het bij Anna-Jacobapolder aan te raden om tijdens de kentering te duiken. Als je aan de voet van de dijk, bij de aanlegsteiger, te water gaat, moet je zorgen dat je niet teveel naar het westen gaat, omdat je dan in de drukbevaren vaarroute terecht kan komen. Naar het Oosten toe wordt het snel ondiep en is er veel slik. Het beste kun je een stukje rechtdoor.

Flora en Fauna

Op deze Oosterschelde stek is een grote varieteit aan onderwaterleven waargenomen, o.a. puitalen, vlokkige naaktslakken, zeedonderpadden, sepias, snotolven, noordzeekrabben, veel botervissen, en enorm veel zeesterren, zeker bij de mosselkwekerij. Bij de mosselkwekerij kan je mooi tussen de mosselhangculturen doorzwemmen. Hier worden ook regelmatig harders gesignaleerd.

Duikkaart

Route

De duikplaats Anna-Jacobapolder uiterste westen van het eiland Philipsland. Rij vanaf Rotterdam over de A29 naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Midden op de Grevelingendam ga je linksaf via de N257 richting het Zeeuws eiland Tholen. Deze weg loopt over de Philipsdam. Als je het eiland Tholen hebt bereikt kom je al snel bij een T splitsing. Hier ga je rechtsaf. Deze weg gaat over in de N657 en loopt geheel door tot de veerhaven. Hier zijn ruime parkeer mogelijkheden en een restaurant.

Coördinaten

51°38’35.8910 N
005°05’ 59.5860 E

Plaatsbepaling tbv hulpdiensten

duikplaats 72 Anna Jacobapolder, Oude veerhaven aan het einde van de Rijksweg N657

   
 
Datum Titel Duikleider Categorie
Er zijn momenteel geen evenementen

Export ICS